Een jaar eerder…..

Met plezier je droomhuis inrichten in Andalusië.

Vorig jaar rond deze tijd besloten we een finca te kopen in Andalusië. We hadden al een beeldschoon huisje op het oog in Corumbela en dat zou ‘m worden had ik in mijn hoofd besloten. Toen we begin maart nog een keer gingen kijken, hadden we nog 2 opties ernaast gevonden. Dat werd een ingewikkelde switch in mijn hoofd, maar de laatste finca net buiten Canillas de Aceituno was toch echt waar we op slag verliefd op werden.

Maar goed, dan koop je een huis in Spanje. Daar komt nog wel wat bij kijken. Ik kan je 1 advies geven: doe het nooit alleen!! Het werkt er echt anders dan in Nederland. We hebben het team van Second Home Andalusia ingeschakeld. Zeer hulpvaardig en ze ondersteunen je bij elke stap die nodig is om jouw droom te realiseren. Alle teamleden wonen en werken al jaren in deze regio van Andalusië, spreken de talen en hebben ieder hun eigen specifieke expertise en achtergrond. Oké, dan heb je alle papieren, vergunningen en verzekeringen geregeld. Volgende focus: het inrichten van Casa Flotante zelf.

De vorige bewoners hebben er met veel liefde en plezier gewoond. Toch sneu. Zit jij als een blij ei aan tafel bij de notaris om te tekenen, zie je dat zij met pijn in hun hart een handtekening onder het koopcontract zetten. Gezondheid en leeftijd zorgden voor dit wrange afscheid. Gelukkig hebben zij snel een ander huisje gevonden waar zij minder grond en dus ook minder onderhoud aan hebben.

Deze lieve mensen hadden door de jaren heen wel veel spulletjes verzameld. Ik kan het niet anders zeggen: het huis stond vol! Overal waar je liep stond wel iets. Zelfs aan de muren hingen zoveel foto’s en schilderijen, dat je echt veel moeite moest doen om het “leeg” te denken. Elke wand, in elke kamer: vol! We probeerden ons het lege huis voor te stellen met ongeveer 365 gaten in de muren. Werk aan de winkel dus!

Zowel in mei als in september hebben we 2 weken vrij genomen om aan de slag te gaan. Eerst een muurtje eruit slopen zodat het weer 1 mooie grote open ruimte werd. Daarna alles weer wit geschilderd. De keuken omgetoverd van donderbruine kleur naar een frisse grijsblauwe kleur. En een glazen douchewandje in de badkamer geplaatst.

Als je maar 2 x 2 weken de tijd hebt om je huis helemaal in te richten, dan vergt dat een goede planning en voorbereiding. Het is te doen, maar we moesten van te voren goed bedenken wat we wilden en hebben allemaal lijsten gemaakt van wat we nodig hadden. De ware projectmanager kwam weer in mij boven. Hieronder een aantal tips:

  • Ook in Spanje heb je een site voor reclamefolders. Struin ze af. Ten eerste kom je altijd iets tegen waar je zelf niet aan gedacht hebt en ten tweede kun je de aanbiedingen in de gaten houden. Witgoed, potten/pannen, meubels; zeg het maar… link naar: tiendeo.com/malaga.
  • Ja, er is een Ikea vlakbij het vliegveld van Malaga. Als je besluit daar spullen te halen, kun je eerst in een Nederlandse vestiging checken of je het werkelijk wilt. Let wel op de formaten van een dekbed. Die wijkt af ! Dat betekent dat je altijd je nieuwe hoezen in Spanje moet kopen want die maten zijn in Nederland niet te krijgen. link naar: Ikea in Malaga.
  • Wij hebben onze (extra lange!!) bedden besteld bij Muebles Piramides. Zij zitten in Caleta de Velez en hebben uitstekende service. Ook voor andere meubels kun je hier terecht. link naar: muebles piramides in Caleta de Velez
  • Verder raad ik je vooral aan de plaatselijke winkeltjes in te lopen. Je vindt er verrassend leuke spulletjes voor een zeer schappelijke prijs. Al oogt het winkeltje nog zo klein en vol, doe het gewoon! Stap naar binnen, je zult versteld staan. En de mensen zijn zo aardig!
  • Wil je nu echt bijzondere spulletjes voor weinig kopen, ga dan naar de “rommelmarkten”. Die zijn er in ieder geval in Algarobbo Costa op zaterdagochtend, maar een nog grotere kun je vinden in Nerja op de zondag. link naar: Nerja Sunday Market. Kom vroeg, dan haal je de pareltjes er nog uit. En er mag onderhandeld worden! Op beide markten staat “mijn” mannetje van R que R segunda mano. Hij knapt oude meubeltjes op en verkoopt het voor een zeer schappelijke prijs. Als het niet in je auto past, komt hij het ook nog met een busje brengen! link naar Facebook: R que R segunda mano

IMG_2128

Vier weken lang was het dus lijstjes afwerken, shoppen, schilderen, meubels monteren en ook neerzetten. Met af en toe een heerlijk afkoelmomentje in het zwembad en ’s avonds een welverdiende maaltijd bij een plaatselijk restaurant. Wat kan een mens voldoening halen uit 4 weken hard werken, want dat was het! Bloed, zweet, maar zonder tranen, juist met een grote glimlach. Superblij en trots op het resultaat zijn we.

Het is verhuur klaar. Ook anderen kunnen nu genieten van ons paradijsje. En natuurlijk zijn we er zelf ook regelmatig te vinden. Het volgende project is al weer in gang gezet: La Ruta de Fruta. Een mooi wandelpad met fruitbomen in onze tuin. Die is 6.500 m2 groot, dus daar valt nog wel wat mee te doen…..

Un Gran Saludo van Sonja en Renė