Zout

Nadat we deze winter eerst al een nieuwe “pool cover” hadden aangeschaft, vonden we dat we nog even kritisch naar ons kleine maar fijne zwembad moesten kijken en concludeerden we dat het toe was aan een onderhoudsbeurt. Er moesten wat tegeltjes vastgelijmd worden en dat was voor ons ook meteen het moment om over te stappen naar een ander systeem.

Chloor is het meest gebruikte desinfectiemiddel voor zwembaden. Het zorgt ervoor dat bacteriën en algen geen kans krijgen zich te ontwikkelen in het water. Dan werkt het alleen effectief wanneer de pH-waarde van het water goed is. Afijn, dat regelt onze Malcolm allemaal, die houdt dat nauwlettend in de gaten voor ons en onze gasten.

Chloor kan soms zorgen voor jeuk, rode ogen en een gevoelige huid. Wat ik niet wist, is dat chloor ook een onderdeel is van zout. Dus ook zoutwater zwembaden bevatten chloor. Dat wordt door een zout elektrolyse apparaat geregeld. Beetje technisch verhaal, maar mij werd duidelijk dat het een meer natuurlijke manier van desinfecteren is, als je gebruik maakt van zout. Je moet je er even in verdiepen maar we zijn wel ‘om’ gegaan en hebben besloten voor een zoutwater systeem te gaan.

Nu hou ik helemaal niet van zeewater (veel te zout!) dus was een beetje huiverig voor of het niet te zout zou zijn. Het schijnt het dat het zeewater tussen de 30 en 35 mg zout de liter bevat en het zwembad 4 tot 5 mg de liter. En ja, het klopt. Deze week voor het eerst kunnen plonsen in het zwembad en het proeft absoluut niet naar de zee! Je merkt er haast niets van, het voelt ook zachter. Prettiger voor je haren, je huid en je zwemkleding!

Wat eigenlijk ook stiekem de doorslag gaf om over te gaan naar het zoutwatersysteem is dat we vorig jaar zo veel last hadden van wespen. Dat zwemt toch wat onrustig. Het gerucht ging dat een zoutwater bad dat zou verhelpen. De eerste dagen na het installeren van het systeem zijn er enorm veel dode wespen uit het zwembad geschept. Triest, maar het is dus echt waar……wespen houden niet van zoutwater!